: Online PoP
-- Online PoP
-- PoP
-- Messenger
-- Ranking
-- Overig

Hoe werkt de Wannagame Messenger?

De Wannagame messenger is een Windows programma waarmee je online, via Internet, tegenstanders kunt vinden. Je kunt een broadcast versturen (zo noemen we het als iemand anderen oproept tot een spelletje PoP) of wachten tot er een broadcast komt. Als je net met online spelen begint, is het beter als je eerst op broadcasts wacht: op die manier kun je alles veilig een beetje aankijken. In iedere broadcast staat welk soort spel er gespeeld gaat worden en welk IP-adres je nodig hebt om te kunnen joinen.

Nadat je ingelogd bent met je WannaGame Nickname en wachtwoord zie je een scherm met enkele tekstknoppen. Hier volgt een korte beschrijving waarvoor iedere knop bedoel is.

 • Disconnect/Connect -> Hiermee kun je verbinding maken of verbreken.
 • Cfg -> Configuratie: Hier kun je diverse instellingen wijzigen.
 • ? -> About: Geef informatie over de versie van de messenger.
 • Hide ->Verplaats de messenger naar je systemtray.
 • Broadcast -> Versturen van een oproep.
 • History -> Door oude oproepen bladeren.
 • Check for update -> Controleren of een nieuwe versie beschikbaar is.
 • Snap -> Maakt een screenshot van je beeldscherm en slaat het op als jpg (nodig voor een quitted match in de ranking)

De Wannagame messenger installeren

Je kunt de messenger hier downloaden (LET OP: NIET kiezen voor uitvoeren, maar voor opslaan en daarna vanaf je harde schijf openen). Het wannagame.exe bestand is de messenger - die hoeft verder niet geïnstalleerd te worden.

N.B. Om de messenger te kunnen gebruiken moet je

 1. de messenger eerst configureren (zie hieronder), en
 2. als lid van onze site geregistreerd zijn - dat gaat via ons forum.

De messenger configureren

Volg de volgende stappen om de messenger de eerste keer te configureren:

 1. Start de messenger.
  Opmerking: de software controleert automatisch op onze site of er een nieuwere versie beschikbaar is. Als dat zo is, zal de messenger zichzelf automatisch proberen te installeren. Bevestig in dat geval de schermpjes die je te zien krijgt en blijf rustig wachten tot de messenger aangeeft dat hij klaar is. Als je ongeduldig wordt en het proces onderbreekt voor het afgerond is, kun je met een niet werkende versie komen te zitten.
 2. Type je nick en je password in en klik op de knop "Login". Deze informatie hoef je maar één keer in te typen: alle volgende keren 'onthoudt' hij die informatie.
 3. Zodra je online komt, krijg je een foutboodschap omdat je nog geen spelletjes gedefinieerd hebt. Dat verhelpen we bij stap 5 en verder.
 4. Je staat nu in het hoofdscherm van de messenger. Je ontvangt automatisch alle broadcasts. Op het rechterscherm kun je zien wie er op dit moment allemaal zijn ingelogd. Degenen met een smiley zijn friends, degenen met een "handjes" icoontje zijn Wannagamehelpers - dat zijn vrijwilligers die je bij onduidelijkheden kunnen helpen. Heel aardige mensen die zelf ook allemaal online Poppen, dus schroom niet: ze doen het voor jou!
  Als je geen rechterscherm ziet, moet je even op het ">>"-teken klikken. Als je het rechterscherm wel ziet, maar er staan GEEN namen in, doet je messenger het waarschijnlijk niet (want er staat eigenlijk altijd wel iemand online). Zoek in dat geval bij Hij doet het niet! naar mogelijke oplossingen.
 5. Klik op de optie "cfg", bovenin het hoofdscherm.
 6. Type linksonderin, in het blanko vak, het woord "PoP".
 7. Klik op het woordje "add" (dat staat er naast).
 8. Kruis het opties scherm weg - en klaar.

Hij doet het niet!

Drie mogelijkheden:

 1. Je ziet geen tegenstanders
 2. Je ontvangt geen broadcasts
 3. Je krijgt een foutmelding

1. Je ziet geen tegenstanders

Je zit achter een firewall: de Wannagame messenger communiceert via "poort 6667" (daardoor zorgt de messenger ervoor dat andere processen die hetzelfde IP-adres gebruiken van de messenger informatie afblijven). Als je achter een firewall zit, moet je deze poort openzetten voor zowel inkomend als uitgaand TCP/IP-verkeer via het programma "Gaming messenger".
Voor de gratis firewall van ZoneAlarm geldt dat je het programma "Gaming messenger" toegang moet toestaan (het heeft geen serverrechten nodig) en dat je de Internet Security Settings op medium moet zetten.

2. Je ontvangt geen broadcasts

 • Rechts onderin zie je het Wannagame icoontje knipperen: je hebt op "Hide" geklikt. Dubbelklik het icoontje en je ontvangt weer alle broadcasts.
 • Je ziet wel tegenstanders maar het icoontje rechts onderin knippert niet: je hebt de messenger zo ingesteld dat hij alleen nog maar broadcasts voor een bepaald spel ontvangt.
  1. start de messenger en log in
  2. klik op "Cfg"
  3. zet de instelling "Display broadcasts" op "View all broadcasts"

3. Je krijgt een foutmelding

"Asynchronous socket error", of "list index() out of bounds", of een andere mysterieuze Windows-melding. Dergelijke meldingen hebben meestal als strekking: "er is ergens iets fout gegaan".

Deze melding betekent meestal dat er iets is dat een goede communicatie tegenhoudt. Dat kan andere software zijn (het lijkt soms alsof met name ICQ relatief veel foutmeldingen veroorzaakt), maar ook een opgelopen virus of zgn. adware en/of spyware programma's.
Héél moeilijk te ontdekken waar dit door komt. Eigenlijk moet je proberen om met de Windows Taskmanager één voor één alle actieve achtergrond programma's te cancelen tot het wel lukt: dan heb je de boosdoener gevonden.

Tip: voor je echter hieraan begint, kun je de Wannagamehelpers om hulp vragen door een postje te schrijven op het forum, met daarin een aantal gegevens die ons kunnen helpen jou te helpen:

 1. Welke errormelding krijg je?
 2. Hoe zit het met je hardware:
  - Wat voor internetverbinding (ADSL, Kabel, ISDN, Telefoonlijn) heb je?
  - Hoe zit je fysiek aan internet gekoppeld (modem / router, met een draadje of wireless)?
 3. Hoe zit het met je software:
  - Welk besturingssysteem (bv windows XP home NL) heb je draaien?
  - Welke beschermingssystemen (bv Firewall, Virusscanner, anti-spyware) heb je draaien?

[ Terug ]